Το μνημόνιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα << Η Αυγή >> στις 29 Δεκεμβρίου 2011.

Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αναγγέλλει ότι εντός ολίγων ημερών (από την αρχή του 2012) θα παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ασφαλισμένους μέσω επισκέψεων σε συμβεβλημένους ιατρούς, οι οποίοι θα εξετάζουν με πλαφόν εντός τετράωρης ημερήσιας απασχόλησης ανά ημέρα, εβδομάδα και μήνα.

Η δομή αυτή αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ασθένεια επιλέγει τον δικό της τρόπο εμφάνισης, τον χρόνο και τη διάρκειά της, καθώς και το βλαβερό αποτέλεσμα επί της υγείας αν δεν παρέμβει με ταχύτητα ο θεράπων ιατρός. Ο ασθενής συνήθως αναζητά την θεραπεία δια του προσωπικού του ιατρού αναφέροντας τα συμπτώματα του, έχοντας τη δυνατότητα να περπατά ή να είναι στο κρεβάτι, έχοντας κοινωνικό, οικογενειακό και ατομικό ιστορικό υγείας, το οποίο γνωρίζει ο ιατρός εμπιστοσύνης του.

Οι σύγχρονες υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να παρέχουν στους ασφαλισμένους αυτούς την πρωτοβάθμια περίθαλψη επί εικοσιτετραώρου βάσεως, δομημένης με αξιόπιστα βήματα παρέμβασης που ωφελούν και δεν βλάπτουν, δίδοντας έτσι έμφαση στην πρωταρχική αξία της πρόληψης, της ανάταξης της ασθένειας, τη διαφύλαξη της υγείας και την αποφυγή δραστικά επώδυνων και πολυέξοδων νοσοκομειακών παρεμβάσεων.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας δομήθηκε πρόσφατα με προχειρότητα και χωρίς διεθνής προδιαγραφές.

Η θεμελιώδης υποδομή της περιλαμβάνει το ΙΚΑ, εμπλουτισμένο με πρόσθετους ιατρούς συνεργάτες που θα δέχονται στα ιατρεία τους και μία τηλεφωνική διασυνδετική υπηρεσία ασθενών και ιατρείων.

Περί των υπηρεσιών του ΙΚΑ δεν υπάρχει η καλύτερη άποψη στο μυαλό των πολιτών. Περί των νέων διαδικτυακών συμβάσεων άγνωστου σε αριθμό ιατρών που θα γίνει με ιδιόρρυθμη ιδιωτική σχέση εργασίας, χωρίς την αναγκαία ισόρροπη συμμετοχή σε ιατρικές ειδικότητες, αναμένεται ποσοτική και λειτουργική ανεπάρκεια. Η τηλεφωνική υπηρεσία διαχείρισης ραντεβού (το 184) είναι χωρίς δυνατότητα να κάνει διαλογή περιστατικών ή να διεκδικήσει τη συμβουλευτική παρέμβαση στις υπηρεσίες υγείας, ανίκανη να αναγνωρίσει τη βαρύτητα του περιστατικού και να το κατευθύνει στον ιατρό της καλύτερης επιλογής για τον τύπο της ασθένειας με ελεύθερο εργασιακό πλαφόν και ελεύθερο ωράριο πρόσβασης κατά την ώρα αναζήτησης του.

Το εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη εμφανίζεται να είναι δομημένο στην υποταγή ενός μνημονίου από την συγκυβέρνηση, που δυστυχώς οδηγεί επιπλέον το μεγάλο κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων, αφανίζοντας άδικα τους κόπους των νυν και πρώην εργαζομένων και επιβαρύνοντας άδικα και κατ επανάληψη τις τσέπες τους.

Παραπέμπει σε μια υποβαθμισμένη κοινωνική και οικονομική ζωή τον Έλληνα ασθενή με αυξημένη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες σύγχρονων προδιαγραφών δωρεάν περίθαλψης. Οι ασφαλισμένοι αναγκαίο είναι να διεκδικήσουν τη συμμετοχή στον έλεγχο της λειτουργίας της δημόσιας περίθαλψης σε επίπεδο δήμου, νομού, περιφέρειας και κεντρικής κυβέρνησης, η οποία από ετών δυσλειτουργεί υπό την ίδια πάντα πολιτική πρακτική, διεκδικώντας ευθύνη στη διαχείριση αυξημένων δαπανών σε πείσμα της χειραγώγησης της δράσης από τους κρατούντες και ανατρέποντας κάθε είδους παραφρασμένες πλειοψηφίες που σηματοδοτούν την χρόνια αποτυχία.

Οι πολιτικοί μας άρχοντες θα εγκαινιάσουν με επισημότητα τον λεγόμενο εθνικό οργανισμό πρωτοβάθμιας περίθαλψης την Πρωτοχρονιά του 2012 για να συμπληρώσουν άλλη μια αποτυχία στο βιογραφικό τους.

Κατόρθωσαν επί δύο χρόνια να αγνοήσουν τα μηνύματα που τους στέλνουν οι ιατροί των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων που είναι ταγμένα στην εξυπηρέτηση του πολίτη επί σειρά ετών. Κατόρθωσαν επί δύο χρόνια να αγνοήσουν τα μηνύματα που τους στέλνουν οι νέοι ιατροί που ξενυχτούν στις εφημερίες των κρατικών νοσοκομείων ξεπερνώντας τις πιο αντίξοες συνθήκες πίεσης. Κατόρθωσαν όμως να υποταχθούν στις συμβουλές κομματικών σοφών και των λογιστών της τρόικας, που αγνοούν απολύτως τις ανάγκες διαπροσωπικής επαφής του Έλληνα ασθενούς με τον ιατρό του. Κατόρθωσαν να διασπείρουν τον φόβο και την ανασφάλεια στο μυαλό του Έλληνα πολίτη που τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να ασθενήσει. Εγκατέστησαν τον διαδικτυακό τρόπο καταγραφής φαρμάκων αναγορεύοντας το σε κορυφαία ιατρική πράξη και διαπιστευτήριο εντιμότητας. Μετέτρεψαν την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ασφαλιστική καταγραφή του κόστους. Η ανικανότητα και η άγνοια τους σκεπασμένη από τα εύσημα της ενορχηστρωμένης προπαγάνδας δεν δίστασε να μετατρέψει την ασυναρτησία σε κυβερνητική εντολή. Θα είναι λυπηρό εντός ολίγου χρόνου η αναλγησία των θεσμών να συνοδεύει τον πόνο και τον θάνατο.

Ο Έλληνας ιατρός τιμώντας τον ιπποκράτειο όρκο οφείλει να ωφελεί και να μην βλάπτει, να αντιστέκεται στη λαίλαπα της ισοπέδωσης θεσμών και δράσεων, με στόχο ο ασφαλισμένος να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον δικό του γιατρό γιατί γνωρίζει ότι είναι αυτός που θα προστατεύσει την ψυχή και το σώμα του με εγρήγορση, γνώση και τέχνη.