Το μνημόνιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Το άρθο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα << τα Χανιώτικα Νέα >> στις 22 Δεκεμβριου 2011.

Οι πολιτικοί μας άρχοντες θα εγκαινιάσουν με επισημότητα τον λεγόμενο εθνικό οργανισμό πρωτοβάθμιας περίθαλψης την πρωτοχρονιά του 2012 για να συμπληρώσουν άλλη μια αποτυχία στο βιογραφικό τους.

Κατόρθωσαν επί δύο χρόνια να  αγνοήσουν τα μηνύματα που τους στέλνουν οι ιατροί του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΑΞΥ, του ΟΠΑΔ, του ΝΑΤ, των ταμείων που είναι ταγμένα στην εξυπηρέτηση του πολίτη επί σειρά ετών.

Κατόρθωσαν επί δύο χρόνια να αγνοήσουν τα μηνύματα που τους στέλνουν οι νέοι ιατροί που ξενυχτούν στις εφημερίες των κρατικών νοσοκομείων ξεπερνώντας τις πιο αντίξοες συνθήκες πίεσης.

Κατόρθωσαν όμως να υποταχθούν  στις συμβουλές κομματικών σοφών και των λογιστών της τρόικας, που αγνοούν απολύτως τις ανάγκες διαπροσωπικής επαφής του Έλληνα ασθενούς με τον ιατρό του.

Κατόρθωσαν να διασπείρουν το φόβο και την ανασφάλεια στο μυαλό του Έλληνα πολίτη που τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να ασθενήσει.

Εγκατέστησαν το διαδικτυακό τρόπο καταγραφής φαρμάκων αναγορεύοντας το σε μοναδική ιατρική πράξη και διαπιστευτήριο χρηματικής απολαβής.

Μετέτρεψαν την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ασφαλιστική καταγραφή του κόστους.

Η ανικανότητα και η άγνοια τους σκεπασμένη από τα εύσημα της ενορχηστρωμένης προπαγάνδας δε δίστασε να μετατρέψει την ασυναρτησία σε κυβερνητική εντολή.

Θα είναι λυπηρό εντός ολίγου χρόνου η αναλγησία των θεσμών να συνοδεύει τον πόνο και το θάνατο.

 

Ο Έλληνας ιατρός τιμώντας τον ιπποκράτειο όρκο οφείλει  να ωφελεί και να μην βλάπτει,  να αντιστέκεται  στη λαίλαπα της ισοπέδωσης θεσμών και δράσεων, με στόχο  ο ασφαλισμένος να συνεχίσει να εμπιστεύεται το δικό του γιατρό γιατί γνωρίζει ότι είναι αυτός  που θα προστατεύσει την ψυχή και το σώμα του με εγρήγορση , γνώση και τέχνη.