Τι είναι υπέρταση

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα << τα Χανιώτικα Νέα >> για την παγκόσμια ημέρα υπέρτασης 2011 στις 17 Μαΐου 2011.

Υπέρταση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο , καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. “Η πίεση του αίματος” είναι η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδιά στέλνει αίμα. Εάν η πίεση είναι αυξημένη και παραμένει υψηλή στην πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τα όργανα.

Περίπου 1 στους 3 ενήλικες πάσχουν από υπέρταση. Η κατάσταση αυτή συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Μπορεί ο υπερτασικός να πάσχει για χρόνια χωρίς να το γνωρίζει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να υποστεί βλάβη στη καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στα νεφρά και σε άλλα όργανα του σώματός .

Η αρτηριακή πίεση μετράται ως η συστολική(μεγάλη) και ως η διαστολική (μικρή). Ως «συστολική» αναφέρεται η πίεση όταν η καρδιά χτυπά και στέλνει το αίμα. Ως «διαστολική» αναφέρεται η πίεση όταν η καρδιά είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Η αρτηριακή πίεση γράφεται με δύο αριθμούς , όπως: 120/80 mmHg. Ο πρώτος είναι η μεγάλη πίεση που ονομάζεται συστολική και η δεύτερος είναι η μικρή πίεση που ονομάζεται διαστολική (Το mmHg είναι χιλιοστόμετρα υδραργύρου, μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της πίεσης του αίματος.)

Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή όλη την ώρα. Μειώνεται στον ύπνο και αυξάνεται όταν ξυπνάμε, όταν είμαστε νευρικοί η έντονα δραστήριοι. Αυξάνεται με την ηλικία.

Όταν τα επίπεδα είναι πάνω από 120/80 mmHg αυξάνεται ο κίνδυνος για μακροχρόνιες ασθένειες και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να τις αποτρέψουν.

Μετρώντας την αρτηριακή πίεση ο υπεύθυνος ιατρός, βάση αριθμητικών ορίων, κατατάσσει τους εξεταζόμενους σε φυσιολογικούς ,προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς. Αν η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική οφείλουμε να την διατηρήσουμε εφαρμόζοντας σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή και ήρεμη διαβίωση. Αν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, φαρμακευτικές θεραπείες και βελτίωση του τρόπου ζωής, βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των οργάνων του σώματος.

Σήμερα προσφέρονται σύγχρονα θεραπευτικά σκευάσματα με 24ωπη κάλυψη και με προστασία στα όργανα που κινδυνεύουν από την υπέρταση. Παρ όλα αυτά στην χώρα μας οι αδιάγνωστοι υπερτασικοί είναι 40 σε κάθε 100 άτομα ,από τους διαγνωσμένους οι 18 στους 100 δεν παίρνουν αγωγή και παραμένουν αρρύθμιστοι,ενώ από τους θεραπευόμενους οι 25 στους 100 παραμένουν αρρύθμιστοι.

Αν είστε σε θεραπεία για υπέρταση και οι μετρήσεις είναι εντός των φυσιολογικών ορίων λέγεται ότι είστε ρυθμισμένος κάτι όμως που δεν επιτρέπει την διακοπή της αγωγής.

Ελέγχοντας λοιπόν την αρτηριακή πίεση, πάντα με την συμβουλή του προσωπικού ιατρού σε μακροχρόνια βάση , ελαττώνουμε τον κίνδυνο αναπηρίας και αυξάνουμε τον χρόνο και την ποιότητα ζωής.