Πολύ λογιστική… ολίγη περίθαλψη

Το άρθο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα << τα Χανιώτικα Νέα >> στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

O νέος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι έτοιμος για εφαρμογή. Ισχυρό οικονομοτεχνικό βήμα στήριξης του Οργανισμού είναι η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η ομογενοποίηση των ταμείων κάτι που διατυμπανίζεται ως η αρχή και το τέλος της επιτυχίας.

Η συγχώνευση της εξω-νοσοκομειακής περίθαλψης των μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας θα δημιουργήσει ένα υπερτροφικό υποβαθμισμένο ΙΚΑ, γιατί η έμψυχη και υλική υποδομή του παραμένει σε ποσοτικό και ποιοτικό έλλειμμα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων θα υποστούν σαφή υποβάθμιση ως αποδέκτες περίθαλψης.

Η πίστη ότι οι ιατρικές υπηρεσίες πρέπει να υπηρετούν κοινωνικές ανθρωπιστικές αξίες ακυρώνεται από τη διαχείριση του μνημονίου που ανάγει τη δημόσια περίθαλψη σε λογιστική παροχή. Το ιατρικό λειτούργημα στη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη μετατρέπεται σε διαχείριση του κόστους του ασφαλισμένου και θα υπηρετεί πέραν της επιστήμης του την άκρατη δημοσιονομική χρονοβόρα γραφειοκρατία καταστρέφοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις ιατρού -ασθενούς. Οι εργασιακές συνθήκες και οικονομικές απολαβές των ιατρών από τον νέο Οργανισμό υποτιμούν την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια και έμμεσα αποδυναμώνουν το έργο τους. Η αξιόπιστη πρόληψη ασθενειών, η αποθεραπεία, η κατ’ οίκον νοσηλεία, η οδοντιατρική περίθαλψη και η πλήρης εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού αγνοούνται. Δυστυχώς, το μέχρι τώρα ανεπαρκές Σύστημα Υγείας δεν ανατάσσεται, αλλά μετατρέπεται σε υπερτροφικό ανάλγητο Οργανισμό. Ο περιορισμός στις δαπάνες της περίθαλψης με λογιστική λογική σφραγίζει την αποτυχημένη μέχρι τώρα συνταγή.

Ενας νέος επενδυτικός νόμος διευρύνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες μη ιατρούς να διαχειριστούν την περίθαλψη σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα. Πιστεύοντας ότι Α. Οι τράπεζες, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι παραγωγοί ιατρικής τεχνολογίας όλο και περισσότερο θα κατευθύνουν τις ιατρικές παρεμβάσεις, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική. Β. Η διαφήμιση που θα ακολουθήσει τη δυναμική της ιδιωτικής περίθαλψης θα κατευθύνει την επιθυμία των πολιτών προς την ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη. Γ. Οι οικονομικά ισχυροί θα απολαμβάνουν πλήρη περίθαλψη ιδιωτικών παροχών η δε μεσαία τάξη θα προτρέπεται στην ιδιωτική ασφάλιση υπηρεσιών συμπληρωματικού τύπου που θα εξαντλείται χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Η επενδυτική αυτή προσδοκία στην περίθαλψη θα είναι για χρόνια ανεπιτυχής μέσα στην ύφεση που η χώρα έχει εισέλθει. Η αφέλεια σκιάζει πλέον τη λογική.

Η μικρόψυχη αυτή πολιτική στον ευαίσθητο τομέα της περίθαλψης φαίνεται ότι γίνεται αποδεχτή από τους ασφαλισμένους. Είναι άραγε αδύναμοι να αντιδράσουν η έχουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση ότι θα είναι πάντα υγιής;