Παραιτήσεις στη Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ στα Χανιά

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις  16 Ιανουαρίου 2015.

Η αντιμετώπιση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει σήμερα η χώρα μας, επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε τη συμπαράταξη τωναριστερών πολιτικών δυνάμεων για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση.

Όταν ο μισός πληθυσμός της χώρας βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και όταν μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων είναι χωρίς δουλειά, ελπίδα και όνειρα, γεγονός που είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της Ευρωζώνης που εκφράζει κυρίαρχα η Γερμανική Ηγεμονία, τότε οι όποιες μικροδιαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις προοδευτικές αριστερές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μείνουν στη γωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνση παλέψαμε μέσα από τις γραμμές της «Δημοκρατικής Αριστεράς», αλλά οι απόψεις μας δεν εισακούστηκαν ποτέ από την ηγεσία της, ούτε το 2012, ούτε το 2014, ούτε και πρόσφατα, η οποία, αντίθετα με τις απόψεις μας, επέλεξε και ακολούθησε μια νωθρή και ελαστική συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση, χωρίς να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά ούτε στον τρόπο νομής και άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας, ούτε στην καταπάτηση των κόκκινων γραμμών της προγραμματικής συμφωνίας από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ούτε στην επιβολή μιας πολιτικής καταστροφικής για το λαό και την κοινωνία. Η κατάληξη μας δικαιώνει πλήρως.

Μετά την αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση και την απαλλαγή του κόμματος από τα συντηρητικά και καιροσκοπικά στελέχη, πιστέψαμε, ότι η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη προοδευτική στροφή και να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Πλην όμως η ηγεσία του κόμματος, ενώ όφειλε να προσεγγίσει έγκαιρα και χωρίς μικροκομματικές περιστροφές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναζήτησε με νωθρότητα και αμφισημία τη εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και διέκοψε αιφνιδίως και προσχηματικά τις σχετικές συζητήσεις και άλλαξε και πάλι πορεία, συνεργαζόμενη εκλογικά με μια ομάδα της οικολογίας, χωρίς να υπάρχει καμιά εκλογική προοπτική.

Επειδή θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η εκλογική συνεργασία των δυνάμεων της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής αριστεράς αποτελεί ιστορική ανάγκη και τον μοναδικό δρόμο για μια ουσιαστικά προοδευτική πολιτική διακυβέρνηση της χώρας μας που να εκφράζει και να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της κοινωνίας.

Επειδή θεωρούμε ότι η ηγεσία της «Δημοκρατικής Αριστεράς» όφειλε να έχει προτάξει την ιστορική ανάγκη της συνεργασίας της με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Επειδή εμείς δεν αλλάζουμε το στόχο μας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και προεκλογικά, ενόψει των προσεχών εκλογών, αλλά και μετεκλογικά για τη δημιουργία μιας ισχυρής και προοδευτικής κυβέρνησης της αριστεράς σαν απλοί στρατιώτες, με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε.

Για τους λόγους αυτούς αποχωρήσαμε από το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και υποβάλλαμε τις παραιτήσεις μας από τα όργανά του στα οποία συμμετείχαμε.