Επτάμηνη διαδρομή

Το κείμενο αυτό είναι η προσυνεδριακή μου τοποθέτηση στο δεύτερο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Καταθέτω το στίγμα μου μέσα από 4 άρθρα μου που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μεταρρύθμιση, το παλαιότερο προ επταμήνου, εμπλουτισμένα  σήμερα με παρατηρήσεις και θέσεις γραμμένες σε πλάγια γραφή για το συνέδριο μας.

 
16/05/2013 

Ποτέ δεν εμφανίστηκε πιο επιτακτική η ανάγκη οργάνωσης και διεξαγωγής ενός συνεδρίου για τη ΔΗΜΑΡ, απʼ όσο εμφανίζεται σήμερα. Έχοντας διανύσει το τρίτο έτος από την ίδρυσή της και την συμπλήρωση ενός έτους συμμετοχής της στη συνεργατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, βρίσκεται αντιμέτωπη με καίρια ζητήματα που άπτονται τόσο με την κρισιμότητα της δικής της ιδεολογικής και πρακτικής υπόστασης όσο και με τη γενικότερη υποβάθμιση των όρων και των συνθηκών της ζωής των Ελλήνων.

Η κοινοβουλευτική μας ομάδα μειώθηκε μετά την αποχώρηση τριών μελών της . Από την η κεντρική επιτροπή του κόμματος έχουν αποχωρήσει αρκετά μέλη . Οι δημοσκοπήσεις δίνουν εικόνα πτωτικής τάσης για το κόμμα . Τέλος στις κομματικές οργανώσεις υπάρχει εμφανής αδρανοποίηση μελών όντας σε αναμονή εξελίξεων .

Ακόμη και χωρίς την ψυχρή λογική, διαπιστώνεται ότι το ερώτημα δεν είναι “αν” χρειάζεται ένα συνέδριο άμεσα αλλά “πώς” θα μπορέσει αυτό το συνέδριο που επιτακτικά γίνεται απαραίτητο μέρα με τη μέρα, να ανταποκριθεί με την ατζέντα του στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο παρόν κυβερνητικό σχήμα προκαλεί αναπότρεπτη φθορά της ιδεολογικής της φυσιογνωμίας Είναι όμως αυτονόητο ότι μπορεί να συμβαίνει για όλες τις ιδεολογίες που δοκιμάζονται στη αρένα της άσκησης πραγματικής πολιτικής και σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία οι προσπάθειες εξισορρόπησης και εξομάλυνσης, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάλυση του ίδιου του κοινωνικού ιστού της χώρας μας, έχουν κορυφωθεί.

Το συνέδριο μας πρέπει να αποτελέσει καταλυτικό αντίδοτο σε όλες τις αναταράξεις που μας περιβάλλουν με σαρωτικό τρόπο. Πρέπει να διεξαχθεί δίνοντας όμως χρόνο προετοιμασίας. Μέσω του συνεδρίου θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με σαφήνεια και ακρίβεια το σημερινό μας στίγμα, τις μελλοντικές μας ενέργειες, εφόσον επιθυμούμε να παραμείνουμε ενεργοί, υπολογίσιμοι και αποτελεσματικοί. Ανάμεσα στα άλλα, θα μελετήσουμε τις θέσεις και τις απόψεις των εκλεγμένων βουλευτών μας, των εξωκοινοβουλευτικών συνεργατών μας, των λειτουργών μας στην δημόσια διοίκηση, την δράση μας στους χώρους εργασίας και όλα αυτά μετά από ένα έτος εμπειρίας στα κοινά και στα δύσκολα. Θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τη μελλοντική συμμετοχή μας στο πολιτικό ισοζύγιο της Ευρωβουλής. Θα μπορέσουμε να χαράξουμε την στρατηγική για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα μας. Θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τις τοποθετήσεις των λοιπών κομμάτων, δεδομένου ότι θα έχουμε ανά χείρας τα αποτελέσματα των δικών τους συνεδρίων. Τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και της ΑΝΕΛ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενώ εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα λάβουν χώρα μέσα στο χρονικό διάστημα καλοκαιριού και φθινοπώρου.

Εν μέσω όλου του κλίματος απαξίωσης του πολιτικού συστήματος , οφείλουμε να δώσουμε όχι μόνο την εντύπωση ότι “λειτουργούμε” αλλά κυρίως να επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι οι στόχοι μας ταυτίζονται και παραμένουν με τις επιδιώξεις των εργαζομένων, της νεολαίας και των ανέργων για ένα καλύτερο αύριο .

Η πολιτική ιδεολογία μας ανέκαθεν αποτελούσε και το προσόν μας, κι αυτό μπορούν να το ισχυρισθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική. Όμως η εφαρμογή και η εξέλιξη αυτής της ιδεολογίας αποδεικνύεται δυσκολότερη και πιο απαιτητική σε συνθήκες κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Η αρχική σύλληψη και υιοθέτησης της κυβερνητικής μας εμπλοκής, υπό το πρίσμα μάλιστα ενός καθεστώτος συνεχών δοκιμασιών και αναπόδεικτων μελλοντικών υποσχέσεων, δοκιμάζεται. Στο κάλεσμα της κάθε είδους καλοπροαίρετης κριτικής έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε το ταχύτερο δυνατόν οργανώνοντας συνέδριο.

Έτσι η ΔΗΜΑΡ θα επαναπροσδιοριστεί για να παρεμβαίνει με κύρος στα γεγονότα.

Το συνέδριο θα γίνει μετά 7μηνο  και με διάλογο επί των θέσεων διάρκειας 25 ημερών.

 27/06/2013 
θα  πουν οι λίγοι πλέον/δημάρ/ας πρόσεχες/
βρήκες το δρόμο με το ζόρι/
έτσι κι αλλιώς το δρόμο σου τον είχες χάσει/
το μη χείρον βέλτιστον/
είναι άδικο για την προσπάθεια σου/
βρήκες το δρόμο σου γοργά/
ξέμπλεξες νωρίς/δεν έβλαψες στην δύσκολη στιγμή/
βοήθησες με αντάλλαγμα θυσία/
η έξοδος σου ας ήταν  επιλογή σχεδιασμένη/
όρθια και δυνατή να μείνεις/
και 
ένα σωρό συνδυασμούς με φόντο/
έτσι γυρίσαμε μπροστά σε σταυροδρόμι επιλογών /μʼ ένα βήμα.

Παραμένουμε σε σταυροδρόμι επιλογών  με κυρίαρχο θέμα τις πολιτικές- εκλογικές μας συμμαχίες  στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.Οι τελικές αποφάσεις καλό θα είναι να μη εξουσιοδοτηθούν σε κομματικά όργανα μετά το 2ο συνέδριο.

 12/07/2013Η ΔΗΜΑΡ μετά το τέλος των εκλογών του 2012 εισήλθε στο κοινοβούλιο ως νέο κόμμα  σοβαρό και με αρχές, δίδοντας την ελπίδα ότι μέσα από την συνεργατική κυβέρνηση θα υπηρετούσε ταυτόχρονα και τις αρχές του προγράμματος της.
Όμως δεν αντάλλαξε την μετεκλογική της εμβέλεια, που ήταν  πολλαπλάσια του 6.3, σε κυβερνητική δύναμη και δεν ύψωσε εξ αρχής το ανάστημα της στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
Έδειξε υπερβολική  πολιτική ευγένεια στο κατεστημένο χαϊδεύοντας τις ισορροπίες που η ίδια σχεδίαζε να μετατρέψει.
Με απλά λόγια δεν διεκδίκησε ένα ισχυρό συσχετισμό στην τρικομματική κυβέρνηση η οποία γρήγορα μετατράπηκε σε μονοκομματική.
Δεν αναφέρομαι στην αναζήτηση της εξουσία ως αυτοσκοπό, αλλά για την δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία, ώστε να προασπίσει το πρόγραμμα της.
Αργότερα τα μέσα και τα έξω στη βουλή και οι κόκκινες γραμμές που έσβηναν η μια μετά την άλλη, έδειχνε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε εμπλακεί αδύναμα και χωρίς συμμάχους για να αλλάξει το μηχανισμό που παράγει την κρίση και ευαγγελίζεται να τον αλλάξει ταυτόχρονα. 
Η βίαιη φιλελεύθερη προσαρμογή της χώρας έκανε τη βάση της ΔΗΜΑΡ να δυσανασχετεί ενώ η ηγεσία της συνέχιζε να υπερασπίζεται την ισορροπία των συσχετισμών. Η <<κυβερνώσα >> πολύ πριν την αποχώρηση της είχε μειωθεί  στην κοινωνία.Ένα χρόνο μετά.
Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ως έχει για να παίξει ξανά το ίδιο εκλογικό σύστημα που γεννά το δικομματισμό.
Ο ισχυρός θα δυναμώνει εις βάρος του αδύνατου και του διαφορετικού.
Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος αδιανόητης απραξίας για την συνάντηση αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων  με την ΔΗΜΑΡ αλλά και την αναζήτηση βελτίωσης του εκλογικού νόμου.
Η εντολή για λύση και η κυβέρνηση τετραετίας.


Η υπεράσπιση της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ θα ήταν στιβαρή με αντιπρόεδρο στη κυβέρνησης και μεγαλύτερη συμμετοχή στα υπουργεία, διεκδίκηση που δεν επιχειρήθηκε έστω και στο τέλος, με στόχο την αλλαγή των κυβερνητικών συσχετισμών. 
Η απόσυρση της από την κυβέρνηση εν θερμώ,εμφανίστηκε χωρίς επικοινωνία και σχέδιο, στηριγμένη σε καταγγελίες με νομικούς όρους, όρους που απεχθάνεται η κοινωνία.Η εντολή για λύση τελείωσε σύντομα και χώρις δάφνες.
Η συγκυβέρνηση τετραετίας δεν υπήρξε ποτέ συνολική προσδοκία στη ΔΗΜΑΡ, όμως υπήρχε σε πολλούς  εντός του κεντρικού της πυρήνα.
Η τετραετία χωρίς όρους και χρονοδιάγραμμα θα παρέδιδε αμαχητί στην ήττα τις ιδέες και τη δράση ενός μεγάλου αριθμού  πολιτών με ιστορικές καταβολές στην αριστερά, αλλά και πλήθους άλλων που πίστεψαν στις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Αυτό θα ήταν το πραγματικό βήμα στο κενό. Το βατερλό της.
Το απέφυγε με την κίνηση του πρόεδρου της, κίνηση για την οποία η αρνητική κριτική χρεώνεται ως επικοινωνιακή απροσεξία και όχι ως ουσία.
Τέλος, η απόφαση της Κ.Ε. στις 29/6/2013 δεν αποκλείει η ΔΗΜΑΡ να εμπλακεί εκ νέου σε συνεργατική κυβέρνηση, μετά από νέες εκλογές αλλά και πριν από αυτές, καθώς εκφράζεται αρνητικά για την επίσπευση τους.

Και τώρα τι;


Μια καθαρή και ενεργή πολιτική γραμμή, με την εμπειρία της κυβερνητικής εμπλοκής, με σύγχρονη πολιτική ιδεολογική σχεδίαση , ακούγεται ως  ελπιδοφόρα συνεχεία για τη ΔΗΜΑΡ αλλά και για τη χώρα. Η νέα προσπάθεια δεν έχει περιθώρια για αυταπάτες και απαιτεί οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέσα από ευρεία κεντροαριστερή συναίνεση.

Ο πρόεδρος έθεσε το θέμα του εκλογικού νόμου προς συζήτηση όταν τα κανάλια ήταν αφιλόξενα για τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ως αναφορά την αιτιολόγηση της μειωμένης εκλογική μας δύναμη, αυτή πλέον διαχέεται εξίσου σε όλους μας/σας ως ευθύνη, καθότι η πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας δεν έχει δώσει την άποψη της.

 22/07/2013 

Μηδέν άγαν.

Η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά εμφάνισε πρόθεση ψήφου με διψήφιο αριθμό ενώ σήμερα είναι στο όριο εισόδου στη βουλή.
Η συζήτηση περί αυτού δεν παράγει εσωστρέφεια άλλα αναζητά ισορροπία.


Γνώθι σαυτόν.

Α.Τοποθετείται στο θρόνο της πολιτικής ηθικής, του καθωσπρεπισμού 
και της διεκδίκησης του νόμιμου και του εφικτού, από την πλειοψηφία των στελεχών της ,
καθότι :

1.δεν προβλήθηκε προεκλογικά με λαϊκισμό.

2. ανέλαβε μετεκλογική ευθύνη μεγαλύτερη απ ότι της αντιστοιχούσε.

3. προσπάθησε να μη κοινοποιεί ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις
προς όφελος της σταθερότητας της τρικομματικής.

4. επέλεξε την αποχώρηση της όταν το ποτήρι ξεχείλησε.

5. με τη στάση της έσωσε την Ελλάδα από την έξωση τόσο από το ευρώ όσο
και από την Ευρώπη.

6. σήμερα ακολουθεί με σωφροσύνη την πολιτική της προγραμματικής αντιπολίτευσης
 και

7. θα γίνει ο τρίτος πόλος, δηλαδή η ήρεμη δύναμη της προόδου εν μέσω του ακραίου.


B. Παραμένουν όμως και αναπάντητα ερωτήματα όπως:

1.τι πρόσφερε η τακτική της τελευταίας στιγμής όταν προεκλογικά  συμπληρώθηκαν 
τα ψηφοδέλτια της με άτομα από άλλους χώρους;

2.όταν αναλάμβανε μεγαλύτερη ευθύνη από αυτή που της αντιστοιχούσε γιατί 
δεν διεκδίκησε περισσότερες προσβάσεις στη κυβέρνηση για να υπερασπίσει τις απόψεις της;

3. όταν οι κόκκινες γραμμές έσβηναν η μια μετά την άλλη γιατί αντιδρούσε παθητικά;

4. όταν της έκρουαν τον κώδωνα κινδύνου για την ενδυνάμωση του κυβερνητικού μονοκομματισμού
και το ρόλο της ως κακού κομπάρσου τι και πως απαντούσε;

5. είναι αλήθεια ότι παρατάθηκε ο χρόνος της Ελλάδας εντός εύρω και ευρωζώνης, 
και η ΔΗΜΑΡ δίκαια διεκδικεί την προσφορά της, όμως αν η ιστορία συνεχίσει να γράφεται μόνο με απολύσεις
για ποιά Ελλάδα θα μιλάμε;

6. γιατί κατά την έξοδο της από την κυβέρνηση έδειξε επικοινωνιακή ανεπάρκεια;

7. με ποιές προϋποθέσεις θα επαναλάμβανε μια νέα κυβερνητική εμπλοκή πριν από νέα εκλογική αναμέτρηση;


Λέξεις κλειδιά για σωστές απαντήσεις είναι ο ρεαλισμός,η ενότητα,η προετοιμασία, η δράση,η ευθύνη,η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις έννοιες που αναφέρονται στην  υπέρβαση μιας πρωτόγνωρης κρίσης.
Επί του πρακτέου.
Άμεσος σχηματισμός ενός ενδιάμεσου οργάνου, ως συμβουλευτικού,από φίλους και μέλη που συνεχίζουν να στύβουν το μυαλό τους για τη ΔΗΜΑΡ, από επώνυμους που έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο και μελάνι για την σύσταση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, από προσωπικότητες και απλούς πολίτες που αισθάνονται τη κοινωνική υποχρέωση να δράσουν γιατί δεν ανέχονται την πολιτική ατιμία ,την υποκρισία  και τα διλήμματα του δικομματισμού καθώς και από στοχαστές και χειρώνακτες που είναι  σε επαφή με την οικονομία  και τις ανάγκες για αξιοπρεπή  ζωή.
Με άλλα λόγια,ένα όργανο χωρίς τιτουλάριους, με δυνατότητα συμβουλευτικής παρέμβασης στη Κ.Ε. και το Ε.Ε,
ένα διαφορετικό φίλτρο επαφής της καθημερινότητας και προπομπό της δημιουργίας  της Ευρύτερης Μεταρρυθμιστικής,Οικολογικής και Δημοκρατικής Αριστεράς.Ας γίνει το κάλεσμα.

Τέλος, αυτοί που κατά πλειοψηφία διαμόρφωσαν την μέχρι τώρα πολιτική γραμμή, που καθοδηγούν την υλοποίηση του άμεσου πολιτικού σχεδιασμού και πιθανά την κρίσιμη πορεία προς το 2ο συνέδριο, πρέπει να διορθώσουν πορεία, ώστε η Δημοκρατική Αριστερά να μετασχηματιστή σε Αριστερά της Ευθύνης, καταλύτης της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας.

11/12/13

Σήμερα βιώνουμε μια άλλη γραφή.Τρέχει η κίνηση των 58 της ονομαζόμενης κέντρο-αριστεράς που αναζητά την Ελιά ως ομπρέλα για τις ευρωεκλογές του 2014 με το ΠΑΣΟΚ  και τη ΔΗΜΑΡ υπό την  σκέπη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, μέλος της οποίας είναι το κυβερνόν ΠΑΣΟΚ.Στους κόλπους των 58 συμμετέχουν και αρκετά μέλη μας.

 

Ως αναφορά την πολιτική συμβολή του <<αριστερού δικτύου>> τη θεωρώ ικανή σε ιδεολογικό φορτίο να απορρίψει την τροπολογία 2. και 3.και ικανή να αναδείξει τα εργαλεία βελτίωσης της δράσης  ενός κόμματος  που αναζητά την αριστερά και τη δημοκρατία εντός του και ταυτόχρονα στη κοινωνία. 

Κάνω σαφές  ότι αναζητώ:

1. ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και στα ρεύματα ιδεών,  δημοκρατικό,  με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση της διαφάνειας, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ένα κόμμα που θα ενθαρρύνει αντί να φοβάται τη διαφορετικότητα, να μετεξελίσσεται το ίδιο από πυραμιδοειδής βαριά δομή σε νεοτερικό δίκτυο και  θα εμπνέεται από το πάθος των μελών του. Ένα κόμμα με φαντασία που θα μπορεί να προσελκύει νέους ανθρώπους. Προσοχή! πρέπει να ανοίξουμε άμεσα μια συνολική συζήτηση περί αυτού.
2. η  Δημοκρατική Αριστερά  να κάνει σαφές τι θα της επέβαλε νέα συμμετοχή  σε κυβέρνηση ειδικών εθνικών συνθηκών ή τι  θα την  ωθήσει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.
3. να εργαστεί για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας , με τους πολίτες και τις συλλογικότητες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς.  Συνάντηση στην οποία δεν έχει θέση το πολιτικό προσωπικό που επιμερίζεται σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και μεταξύ αυτών σαφώς εμπίπτει η διαφαινόμενη εξέλιξη της κίνησης των 58  που εναγωνίως μας χαϊδεύουν και μας πληγώνουν ταυτόχρονα.

4.τη  Δημοκρατική Αριστερά  να συνδιαλέγεται ευθέως απορρίπτοντας ονόματα και διευθύνσεις και όχι με το ευγενικό << θα πάρουμε, θα πάρουμε ολίγο, έως και καθόλου και με  συμπεράσματα μετά εορτής >>. Έτσι τα πράγματα θα ηχούν εξ αρχής διακριτά.

3.τη δράση της Δημοκρατικής Αριστεράς υπό τις σημερινές συνθήκες  αναζητώ ως εγγύηση, για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τη πολιτική της αυτονομία και χωρίς ηττοπάθεια,με ηγετικά στελέχη του κόμματος που έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, στον προγραμματικό της λόγο και κυρίως εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της εργασίας.
και 4.επιπλέον  αναζητώ τον πλησιέστερο πολιτικό ευρωπαϊκό σχηματισμό που μπορώ να συμπορευτώ μαζί του στο ευρωκοινοβούλιο, έχοντας τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, που συντάσσεται το ΠΑΣΟΚ, σε απόσταση.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΜΜ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς