Ένα μαρμάρινο σιντριβάνι ή ένα μνημείο επoχής

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα << τα Χανιώτικα Νέα >> στις 11 Μαίου 2011.

Στηρίζοντας την προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση της παλαιάς πόλεως των Χανίων θα ήθελα να αναφερθώ στο συντριβάνι της.

Ο επισκέπτης μπαίνοντας στην πλατεία του παλαιού σιντριβανιού όπως ονομάζεται, προσλαμβάνει ως πρώτη εικόνα ένα σύγχρονο γυαλιστερό μαρμάρινο συντριβάνι, εικόνα που μοιάζει με σύγχρονη διακόσμηση ξενοδοχειακής μονάδας.

Παρ ‘ όλη την καλή του προαίρεση ο επισκέπτης θα απορήσει πως αυτή η σύγχρονη κατασκευή συνδυάζεται με την παλαιότητα των κτηρίων που το περιβάλουν και θα αναρωτηθεί για την αισθητική αξία της παρουσίας του. Στο ερώτημα του επισκέπτη πρέπει η νέα δημοτική αρχή να απαντήσει με σαφή άποψη και με τη δράση της να ανατρέψει το ατυχές προηγούμενο

αν πιστεύει ότι υφίσταται.

Αν η αισθητική του υπάρχοντος σιντριβανιού δεν αρμόζει στο περιβάλλοντα χώρο πρέπει να παρέμβουμε. Η μια παρέμβαση θα ήταν η εκ θεμελίων κατασκευή νέου συμβατού με την αισθητική του περιβάλλοντος. Η δεύτερη παρέμβαση θα ήταν η μετασκευή, που εμπεριέχει την παραμονή του κτίσματος στην ίδια θέση με τον μηχανισμό του , την εσωτερική του κατασκευή,πλην όμως την αλλαγή της εξωτερικής όψεως του με ειδική βενετσιάνικη διακόσμηση πάνω σε πέτρα.

Θα προτείνω η Αρχιτεκτονική Σχολή Χανίων του Πολυτεχνείου Κρήτης να ενεργοποιηθεί μαζί με εκλεκτούς Χανιώτες γλύπτες και να πραγματοποιήσουν το σιντριβάνι.

Εύχομαι η πρόταση μου να γίνει αποδεχτή από το δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο,τους πανεπιστημιακούς και τους καλλιτέχνες, προς τιμήν της αισθητικής μιας παλαιάς πόλεως που θέλει να διεκδικεί τον τίτλο του προστατευόμενου μνημείου.